SudokuArt

- Classic Sudoku -

Ce este Sudoku?

Sudoku este un joc de tip puzzle. Probabil ati aflat deja despre acest joc ca parca a înnebunit lumea. Jocul puzzle Sudoku a devenit deja faimos pe plan international si, cu siguranta, chiar în acest moment este jucat de milioane de împatimiti. In comparatie cu alte jocuri de acest tip, neuronii dvs. sunt solicitati mai mult si aveti ocazia sa va antrenati muschii cerebrali, deoarece Sudoku este cu preponderenta un joc logic.

Chiar daca nu ati auzit pâna acum de Sudoku si nu stiti cum se joaca, puteti învata regulile în numai 5 secunde. Dându-se un patrat de 9x9 celule (o parte dintre celule fiind deja completata cu cifre de la 1 la 9), instructiunile de completare a acestui careu pot fi exprimate într-o singura fraza:

«Fiecare rând, coloana si patrat format din 3x3 celule trebuie sa contina o singura data fiecare cifra cuprinsa între 1 si 9»

 

 

AVANTAJE SudokuArt

Programul poate genera practic un numar nelimitat de careuri sudoku de tip clasic (9x9).

 • dispune de trei nivele de joc:
  • Usor
  • Mediu
  • Greu
 • dispune de trei modalitati de generare a careurilor de joc
  • artistic - elaborare rapida dintr-o baza de date a unor careuri de joc cu un aranjament geometric deosebit
  • cu solutii multiple - generari aleatoare de careuri de joc, majoritatea cu solutii multiple
  • cu solutie unica - generari aleatoare de careuri de joc cu solutie unica
 • translateaza aleator orice careu complet sau incomplet
 • opereaza rotatii la sânga sau la dreapta cu câte 900
 • efectueaza verificari asupra corectitudinii careurilor
 • prezinta numeroase exemple de careuri complete
 • ofera posibilitatea reluarii unui joc
 • ofera solutia problemei la cerere
 • permite o configurare a preferintelor jucatorului privind:
  • nivelele de joc
  • optiuni de generare a careurilor de joc
  • activarea sau dezactivarea cronometrului
  • limite de celule pline pe nivele pentru generarea careurilor cu solutii multiple
 • salvarea unui careu de joc în fisiere externe

 

SudokuArt este unul dintre cele mai performante programe de pe piata româneasca si internationala care trateaza aceste jocuri, fiind bazat pe algoritmi originali si functii rapide care genereaza solutii optime.

DESCRIEREA FUNCTIILOR DIN MENIU

 

Fisiere (Alt+F) - organizarea fisierelor

Joc nou (Ctrl+N) - deschiderea unui joc nou. Pe ecran este afisat un joc nou, preluat prin generare aleatorie dintr-un fisier de jocuri artistice sau generat automat (cu solutii multiple sau cu solutie unica), de un anumit nivel (usor, mediu sau greu), în functie de configurarea parametrilor efectuata de catre jucator sau preluata din starea anterioara.

Deschide un joc (Ctrl+V) - deschiderea unui joc existent, salvat anterior într-un fisier extern. Fisierele externe care contin jocuri salvate într-o anumita stare sunt recunoscute prin prezenta lor în folderul aplicatiei având extensia .sdk.

Salveaza (Ctrl+S) - salvarea unui joc aflat în starea curenta. Salvarea se face într-un fisier extern, cu un nume atribuit de catre jucator (utilizator) si purtând, de regula, extensia .sdk. Jucatorul poate salva un anumit joc în orice moment, în orice stare s-ar afla acesta. Jocul poate fi astfel reluat de acolo de unde a fost întrerupt.

Print (Ctrl+P) - afiseaza pe ecran imaginea paginii de printare; pagina, care contine jocul curent (afisat pe ecran), poate fi listata la imprimanta.

Print setup - ofera posibilitatea de configurare a imprimantei la care se vor ista jocurile sau careurile completate.

Exit (Ctrl+X) - iesire din aplicatie. Iesirea se face cu confirmare, cerându-se pentru aceasta apasarea butonului «OK», sau renuntarea prin apasarea butonului «Cancel». Apasarea butonului «Close» (X) din coltul din dreapta sus al interfetei permite iesirea din program fara confirmare. Alte posibilitati de iesire din aplicatie (toate cu confirmare) sunt:

- combinatia de taste Ctrl+X

- apasarea butonului «Exit» aflat în partea din dreapta jos a ecranului

 

Sudoku (Ctrl+S) - grupeaza functii de desfasurare a jocului

Goleste careu (Ctrl+G) - permite eliberarea careului curent.

Verificare careu (Ctrl+V) - permite verificarea totala a careului aflat într-o anumita stare de joc. Erorile, daca exista, sunt semnalate într-o fereastra speciala.

Careuri complete (Ctrl+E) - permite afisarea pe ecran în mod aleatoriu, a unor careuri completate corect din baza de date a aplicatiei.

Variante diverse - functii de manipulare a careurilor afisate pe ecran

Translatare aleatorie - permite înlocuirea cifrelor din careul curent cu altele dintr-o permutare generata aleator. Prin aceasta tehnica sunt practic afisate toate cele 9! variante posibile ale unui careu completat corect.
Rotire stânga 900 - permite rotirea careului curent cu 90 de grade spre stânga.
Rotire dreapta 900 - permite rotirea careului curent cu 90 de grade spre dreapta.

Reluare joc (Ctrl+R) - permite reluarea unui joc de la forma sa initiala.

Solutie finala (Ctrl+Q) - permite afisarea solutiei finale a jocului curent; acest lucru este posibil numai daca jocul este cu solutie unica; pentru jocurile cu solutii multiple afisarea solutiei se întrerupe în momentul în care exista mai multe variante de completare; în astfel de cazuri, daca jucatorul intervine si completeaza în careu pentru a elimina situatia ambigua, decizând astfel în locul calculatorului, atunci functia de completare automata catre solutia finala poate fi reluata.

Optiuni - grupeaza functii de configurare a jocurilor Sudoku

Preferinte - permite afisarea unei ferestre intitulata "Preferinte" (vezi imaginea de mai jos), care contine toate optiunile de configurare a aplicatiei (jocurilor), astfel:

- Nivel: usor, mediu, greu

- Tipul de generare a unui joc: artistic, cu solutii multiple, cu solutie unica

- Cronometru: Da - pentru utilizarea cronometrului, Nu - pentru inhibarea cronometrului în timpul rezolvarii jocului.

- Numarul de celule pline care vor fi completate la generarea unui joc cu solutii multiple, pentru fiecare din cele trei nivele de joc.

 

 

Nivel - permite alegerea nivelului de joc, dupa cum urmeaza:
Usor (Shift+F1) - Joc de nivel usor (pentru începatori)
Mediu (Shift+F2) - Joc de nivel mediu
Greu (Shift+F3) - Joc de nivel greu (pentru avansati)
Generare careu - grupeaza optiuni pentru tipul de generare a unui joc

Artistic - joc generat automat cu aspect geometric placut (simetrie, ordine etc.)

Cu solutii multiple - joc generat aleator care poate contine solutii multiple; acest lucru înseamna ca, la un moment dat, în timpul completarii careului, jucatorul va întâlni cel putin o situatie în care trebuie sa aleaga pentru continuare între doua sau mai multe variante distincte de completare (de exemplu, o celula poate fi completata tot la fel de bine cu cifra 2 sau cu cifra 8)

Cu solutie unica - joc generat aleator, care are o singura solutie posibila.

Cronometru - optiune pentru utilizarea cronometrului în timpul desfasurarii jocului (completarea contra cronometru a unui careu propus)
Da - permite utilizarea cronometrului

Nu - inhiba (ascunde) cronometrul pe timpul jocului.

 

Help - functii auxiliare ajutatoare (help - instructiuni, informatii etc.)

Instructiuni (F1) - permite afisarea prezentului fisier cu instructiuni complete de utilizare; pentru apelarea acestor instructiuni mai exista si alte doua posibilitati:

a) apasarea tastei «F1»

b) apasarea butonului «Help» de pe ecran.

Despre... (Ctrl+F1) - afiseaza informatii despre program, versiune etc.

 

 

BUTOANE PE ECRAN

1. Grupa de butoane cu cifrele de la 1 la 9: Aceste butoane permit selectarea cifrei care se doreste a fi completata într-o celula goala a careului. Cifra (butonul) apasat(a) va ramâne setat(a) pe culoarea rosie, pâna când va fi selectat/apasat un alt buton.

2. Butonul «Translatare» - executa aceeasi functie ca si optiunea «Translatare aleatorie» a functiei «Variante diverse» din meniul «Sudoku»

3. Butonul «sageata spre stânga» - executa aceeasi functie ca si optiunea «Rotire stânga 900» a functiei «Variante diverse» din meniul «Sudoku»

4. Butonul «sageata spre dreapta» - executa aceeasi functie ca si optiunea «Rotire dreapta 900» a functiei «Variante diverse» din meniul «Sudoku»

5. Butonul «Joc nou» - executa aceeasi functie ca si optiunea «Joc nou» din meniul «Fisiere»

6. Butonul «Deschide un joc» - executa acceasi functie ca si optiunea «Deschide un joc» din meniul «Fisiere»

7. Butonul «Help» - afiseaza instructiunile prezente de utilizare a programului

8. Butonul «Exit» - permitea iesirea din program, cu confirmare.

 

 

CUM SE DESFASOARA UN JOC

Sa presupunem ca pe ecran a fost adus un joc propus, constând dintr-un careu completat partial, iar jucatorul doreste sa completeze acest careu pâna la capat. Actiunile posibile sunt urmatoarele:

 

CERINTE/RESURSE MINIME

 

INSTALAREA SISTEMULUI
Pachetul de instalare a programului SudokuArt se prezinta pe un CD pe care se afla fisierele necesare pentru instalare. In timpul instalarii se urmãresc procedurile care apar pe ecran. Este indicat sa fie urmate optiunile implicite de instalare.

1. Se introduce CD-ul cu kit-ul de instalare în CD-ROM
2. Se apasa DubluClick pe install.exe
3. Se urmaresc ferestrele de dialog si se duce pâna la capat procedura de instalare.

 

 

Licenta si copyright SudokuArt v 1.0 - 2006
1. Produsul SudokuArt reprezinta o marca înregistrata apartinând companiei InfoRapArt SRL România. El este protejat de legea copyright-ului (Legea nr.8/1996), de alte legi interne, precum si de conventii si tratate internationale. Ca urmare, produsul nu poate fi copiat fara un accept al societatii InfoRapArt SRL România care detine toate drepturile de licenta si proprietate asupra acestui produs si a continutului sau.
2. Utilizatorul detine toate drepturile de utilizare a produsului numai pe perioada definita si numai în baza conditiilor stipulate în contractul semnat de drept de ambele parti.
3. Utilizatorul nu are dreptul sa înstraineze sau sa utilizeze aplicatia în alte scopuri decât cele prevazute în contractul de utilizare.

CONTACT
Pentru detalii suplimentare nu ezitati sa ne contactati la adresa de email office@inforapart.ro , sa ne trimiteti īntrebari si sugestii, sau sa accesati site-ul nostru http://www.inforapart.ro pentru a afla noi aplicatii si noi versiuni si īmbunatatiri.

 

Copyright 2004 - SC InfoRapArt SRL